1724 poze   123658 vizite
Albume
1 A CRESCATORI DE IEPURI DE RASA PURA1 A Persoane de pe sunphoto de incredere1 CONTACT1 DE ACTUALITATE1 InteresantA Raia auricularaA RETETA DE FRIPTURA DE IEPURE LA CUPTOR CU VINA UTILA ACHIZITIONAREA IEPURILOR DE RASAA ADAPAREA SI HRANIREA CORECTAA ALEGEREA IEPURILORA APRECIEREA VARSTEI LA IEPURIA BAYCOXA BaytrilA BINE DE STIUTA BOLI LA IEPURIA BOLI SI TRATAMENTE IEPURIA BOLILE INFECTIOASE LA IEPURIA BOLILE OCHILOR LA IEPURIA CADEREA URECHILORA CARNEA DE IEPURE compozitieA CAT TRAIESTE UN IEPURE DOMESTIC ?   A MICROCLIMATUL IN ADAPOSTURIA CITESTEA COCCIDIOZAA COMPORTAMENT LA IEPURIA CONSANGVINIZAREA LA IEPURIA CRESTEREA IEP DE CASAA CUM APAR BOLILEA DE CITITA DECTOMAXA DEPARAZITARI SI VACCINURIA DESCRIERE BUNA A BOLILOR FRECVENTE LA IEPURIA DESPRE HRANIREA SANATOASA A IEPURILORA ESTE BINE DE STIUTA FRUNZELE SI FRUCTELE ARBORILORA FURAJAREA LA IEPURIA GERMINAREA ORZULUIA GUNOIUL DE CUSCAA HRANA IEPURILOR DE EVITATA IEPURELE DE COMPANIEA IEPURELE DIN BUCATARIE RETETEA IEPURI RASEA IEPURII IN CONCURSA IMPORTANTA FOLOSIRII CARNII DE IEPUREA INGRASAREA IEPURILORA INGRIJIRA IEPURASILORA INTARCAREA PUILORA KAROMVAGASA LECTURA INTERESANTAA MED LA IEPURIA MEDICAMENTE IMPORTANTEA MERISORA MICROCLIMATUL IN ADAPOSTURIA MONTA LA IEPURIA MYXOMATOZA LA IEPURIA NYULA OTET DE MEREA OXIUROZA LIMBRICII IEPURELUIA PASTEURELOZAA PASTRAMA IEPUREA PLANTE TOXICEA PROGRAM DE VACCINAREA PT INCEPATORIA PT TINERETA RASE DE IEPURIA RECEPTALA REPRODUCTIA LA IEPURIA RETETA IEPUREA SCHEMA DE TRATAMENTA SELECTIA LA IEPURIA SFATURI UTILE IN CRESTEREA IEPURILORA SUPLIMENTE IEPURIA TATUAREA IEPURILORA TRATAMENTE IEPURIA TRATAMENTE LA IEPURIA VACCINAREA VITAMINEAAAAA MEDICAMENTE IEPURIAlbastru Vienez Matca 2019Albastru Vienez Matca 2022   Femele Vienez albastru 2021   Femele Vienez albastru 2022   Masculi Vienez albastru 2021   Masculi Vienez albastru 2022Albastru vienez Standard rasaALBASTRU WIENEZ Blaue WienerALBASTRU WIENEZ descrierea raseiAlbastru Wienez fem 1Albastru Wienez fem 3Albastru Wienez fem 4Albastru Wienez fem 5Albastru Wienez fem 6Albastru Wienez fem 7Albastru Wienez fem 8Albastru Wienez masc 1Albastru Wienez masc 2Albastru Wienez masc 3Albastru Wienez masc 5Albastru Wienez masc 6Albastru Wienez masc 7Albastru Wienez masc 8Albastru Wienez tineret 2020Albastru Wienez tineret 2022BERBEC GERMAN CONCEPTUL DE RASA PURABERBEC GERMAN descrierea rasei   ImperecherileBibilici varietateBRUNO C R BCALIFORNIANCALIFORNIAN descrierea rasei   Californian fem 1   Californian fem 2   Californian fem 3   Californian fem 4   Californian masc 1   Californian masc 2   FLUTURE GERMANCalutCURCAN 2018   Curcani 2018   Curcani 2019   Curcani 2020      cuiburi CURCANI 2020   Curcani 2022GAINILE MELE   Araucana 2020   Bibilici 2018   Bibilici 2019   Bibilici 2020   Bibilici 2021   Cocosi 2020   Furajarea Gainilor   Gaini 2018   Gaini 2019   Gaini 2020      cuiburi   Gaini 2022   Paduan 2018   Plymouth Rock Barat   Rate 2020   Rate 2022Gaste 2018Gaste 2019Gaste 2020 nu mai detinIEPURE SECUIESC   Fem Secuiesc 1   Fem Secuiesc 2   Fem Secuiesc 3   Fem Secuiesc 4   Fem Secuiesc 5   Fem Secuiesc 6   Masc Secuiesc 1   Masc Secuiesc 2   Masc Secuiesc 3LA GRAMADALivada 2022MARELE ARGINTMARELE ARGINT descrierea rasei   Marele Argint fem 3 RO12-1816   Marele Argint fem 4      cuib 10 04 2020 3 pui      cuib 3 06 2020 8 pui   Marele Argint masc 1MASCULI pt 2022My Dog   Cane Corso      Pui Cane CorsoNEOZEELANDEZ ALBNEOZEELANDEZ D RNEOZEELANDEZ descrierea raseiNeozeelandez fem 1 RO 13 -1715Neozeelandez fem 2 RO12-4840Neozeelandez fem 3Neozeelandez fem 4Neozeelandez fem 5Neozeelandez fem 6 RO5-1813Neozeelandez fem 7 RO5-183Neozeelandez fem 8 2022Neozeelandez masc 1 RO12 - 8792Neozeelandez masc 2 RO12 - 4844Neozeelandez masc 3 RO5 -1912Neozeelandez masc 4 RO5 - 6067Neozeelandez masc 5 2022NEOZEELANDEZ ROSUNeozeelandez Rosu fem 1Neozeelandez Rosu fem 2   cuib 4 04 2020 4 pui   cuib 7 06 2020 7 puiNeozeelandez Rosu fem 3Neozeelandez Rosu Masc 1Neozeelandez Rosu Masc 2Neozeelandez Rosu X Argintiu FrancezNeozeelandez TINERET 2017Neozeelandez TINERET 2018Neozeelandez TINERET 2019Neozeelandez TINERET 2020Parada Taurilor SEMTEST B V N Sangeorgiu de Mures 2019PORCI 2017PORCI 2018PORCI 2019PORCI 2020   Fatari 2020PORCI 2021   Fatari 2021PORCI 2022SACRIFICARIX ARHIVA IEPURI CE AM AVUTx UGG Descrierea raseix UGG fem 1x UGG TINERET 2019XX CUIBURI 2018XX CUIBURI 2019XX CUIBURI 2020XX CUIBURI 2021XX CUIBURI 2022xxx TINERET 2018 IEPURIxxx TINERET 2019 IEPURIxxx TINERET 2022 IEPURI

membru din 19 November 2013

Furajarea Gainilor

Informatii despre furajare gaini
Pentru a înţelege de ce o furajare corectă este mai bună decât o uruială şi o mână de grăunţe aruncată găinilor noastre trebuie să ştim care este minimul de cerinţe nutriţionale ale găinii. Am luat drept exemplu hibridul ouător LOHMANN.
În tabelul 1 sunt trecute cerinţee acestui hibrid pentru vârsta de aproximativ 1 an, recomandate de către producător pentru o productivitate optimă.

Tabelul 1: NECESITĂŢILE UNEI GĂINI
vârsta aprox. 1 an


Pentru a obţine aceste valori nutriţionale am luat în calcul şi o analiză fizico-chimică (teoretică) simplificată a principalelor materii prime ce intră în compoziţia furajului (tabelul 2).

Tabelul 2: ANALIZA SIMPLIFICATĂ A FURAJULUI



CPVM concentrat proteino-vitamino-mineral

Gospodăreşte vorbind, o energie a furajului de 2700-2725 kcal şi o proteină de 15-15,5% este foarte bună, pentru că noi ne creştem păsările cu dublu scop: atât pentru carne, cât şi pentru ouă. Ceea ce nu se ştie este că ne putem da seama de calitatea unui furaj după raportul dintre energiea şi proteina conţinute de acesta. Conform producătorului hibridului, acest raport pentru vârsta de aproximativ 1 an este de 175.

Reţete calculate şi explicate!
Pornind de la cele câteva cunoscute, şi anume: cerinţele păsării recomandate de către producător, analiza principalelor materii prime şi raportul energie-proteină, precum şi de la cele mai comune materii prime aflate aproape în orice ogradă sau foarte uşor de procurat (grâu, porumb şi floarea-soarelui), să încercăm să realizăm o reţetă aproape de parametrii recomandaţi.

1. Cel mai des folosit mix de uruială este cel format din grâu-porumb 50-50% (tabelul 3). Din păcate, valoarea energiei este 3.230 kcal/kg, cu peste 18% mai MARE iar valoarea proteinei este 10% în loc de 15,5%, cu peste 30% mai MICĂ! Dacă vorbim şi de raportul energie-proteină, acesta ar fi 323, faţă de 175, deci aproape DUBLU!
Ca o comparaţie, găina ar arăta cam cum am arăta noi dupa un bax de Red-Bull pe stomacul gol!

Tabelul 3: VALORILE REŢETEI REALIZATE DIN GRÂU - PORUMB



2. Acum să încercăm să adăugăm şi puţină floarea-soarelui, păstrând cantităţile de grâu şi porumb egale (tabelul 4). Floarea soarelui însă este de preferat să nu fie peste cantitatea de 10% pondere în furaj, din cauza procentului mare de celuloză conţinut.
Ce observăm? Valoarea energiei a scăzut acum la 3.090 kcal/kg de la 3230, dar tot este mai mare cu 13,5% decât normalul! Proteina a crescut însă de la 10% la 11,85%, dar tot este cu 30% mai mică faţă de normal!
Raportul energie/proteină s-a îmbunătăţit şi el acum, fiind 261 faţă de 323 anterior, dar încă foarte mare faţă de normal.
CONCLUZIA este că mixul furajer s-a îmbunătăţit prin prezenţa florii soarelui, dar încă este departe de valorile normale!

Tabelul 4: VALORILE REŢETEI REALIZATE DIN GRÂU - PORUMB - FLOARE



3. Să apelăm la “artileria uşoară”, şi anume la SOIA, “artileria grea” fiind ŞROTURILE de floare şi soia (tabelul 5).
Soia NICIODATĂ nu se introduce crudă în furaj ci, în cel mai rău caz, numai prăjită! Aceasta din cauză că soia în stare crudă conţine anumiţi compuşi care diminuează calităţile productive ale păsării.
Să folosim aşadar acelaşi procent de soia prăjită ca şi la floarea soarelui, păstrând egale procentele de grâu şi porumb. Reţeta va avea următoarele componente: 40% grâu, 40% porumb, 10% floare şi 10% soia prăjită.
Ce observăm? Valoarea energiei a scăzut acum şi mai mult, la 2.990 kcal/kg de la 3091, dar tot este mai mare cu aproximativ 9,5% decât în mod normal! Proteina a crescut însă de la 11,85% din varianta cu floarea soarelui, la 14,71%, dar tot este mai redusă cu aproximativ 5% faţă de normal! Raportul energie/proteină s-a îmbunătăţit şi mai mult, el fiind acum 203 faţă de 261, dar încă prea crescut.

Tabelul 5: VALORILE REŢETEI REALIZATE DIN GRÂU - PORUMB - FLOARE - SOIA




Să recapitulam ce avem şi ce trebuie să obţinem.
După ultimul mix avem: ENERGIE 2.990 kcal/kg, PROTEINĂ 14,71% iar raportul celor două 203.
Vrem să obţinem valori cât mai apropiate ale ENERGIEI de 2.725 kcal/kg, PROTEINEI de 15,5% şi ale raportului celor două, de 175.

4. Pentru aceasta vom trece la ajustări fine ale valorilor materiilor prime, ţinând cont şi de celelalte componente ale furajului (metionină, lizină, calciu, sare) - tabelul 6.
CONCLUZIA pe care o tragem este că dacă energia mai trebuie scăzută, proteina mai trebuie puţin crescută, cei doi aminoacizi sunt în limite acceptabile, observăm totuşi că valoarea calciului, care ar trebui să fie minim 3%, este de fapt aproape de ZERO, în condiţiile în care o găină ar avea nevoie de 4 grame de calciu zilnic!!!
O variantă simplă ar fi să luăm câteva procente de la grâu, de exemplu, şi să le înlocuim cu carbonat de calciu. Este vorba despre 8 procente pentru a ajunge la o valoare a calciului situată între 3 şi 3,5%, adică la 3,1% aferent celor 8 procente. Ce s-a întâmplat făcând aceasta înlocuire? Energia a scăzut de la 2.990 kcal/kg la 2.741, adică foarte aproape de normal; proteina, deşi mai trebuia crescută, a mai scăzut şi ea şi, implicit, au scăzut şi aminoacizii, cauza fiind introducerea carbonatului de calciu în locul grâului! Raportul energie/proteină a scăzut şi el, dar aproape insesizabil.

Tabelul 6: VALORILE REŢETEI REALIZATE DIN GRÂU - PORUMB - FLOARE - SOIA - CALCIU



CONCLUZIA este că, deşi reţeta constituită acum din 32% grâu, 40% porumb, 10% floare, 10% soia prăjită şi 8% carbonat de calciu are acum aportul ideal de calciu, totusi celelalte componente au scăzut, deci reţeta s-a degradat!

5. Pentru a remedia acest lucru mai luăm încă 6 procente tot de la grâu şi le vom adăuga la soia prăjită (tabelul 7), moment în care reţeta va arăta aşa: grâu 26%, porumb 40%, floare 10%, soia prăjită 16% şi carbonat de calciu 8% iar valorile energiei şi ale proteinei vor fi cele mai apropiate de cerinţele păsării - energia 2.688 kcal/kg şi proteina 15,42%. Totuşi, energia a ajuns cu puţin sub limita minimă, iar raportul energie proteină este aproape ideal!

Tabelul 7: VALORILE REŢETEI REALIZATE DIN GRÂU - PORUMB - FLOARE - SOIA - CALCIU



6. Ca să ridicăm valoarea energiei păstrând proteina în limitele recomandate, luăm 4 procente de la floarea soarelui şi le distribuim câte 1,7% la porumb şi 2% la soia prăjită, restul de 0,3% mergând la sare.
Reţeta finală va avea următoarele procente ale materiilor prime: grâu 26%, porumb 41,7%, floare 6%, soia prăjită 18%, carbonat de calciu 8% şi sare (NaCl) 0,3% - vezi valorile componentelor în tabelul 8:

Tabelul 8: VALORILE REŢETEI REALIZATE DIN GRÂU - PORUMB - FLOARE - SOIA - CALCIU - SARE




CONCLUZIA FINALĂ este că, pornind de la o furajare numită în multe medii, inclusiv cel on-line “tradiţională” - termen mult prea evaziv, cu câteva materii prime aflate aproape în orice gospodarie sau care sunt foarte uşor de procurat, am ajuns la o reţetă mult îmbunătăţită!
Costul unui asemenea furaj fabricat în gospodărie ajunge la 1 leu/kg, iar dintr-un kilogram o găină adultă de talie medie mănâncă aproximativ 5 zile!
Cum “Ceea ce este bun poate deveni şi mai bun”, în articolele viitoare vom înlocui floarea soarelui şi soia prăjită cu şroturi din aceleaşi materii prime, comparând reţetele iar la sfârşit vom introduce bicarbonatul de sodiu (alimentar) care va înlocui o parte din sare cât şi un concentrat proteino-vitamino-mineral (CPVM), cel mai răspândit pe teritoriul ţării!



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.